duminică, 25 noiembrie 2012

Varza rosie - Brassica oleracea var . capitata L., f.rubra L. (Fam.Brassicaceae)

Varza rosie - Brassica oleracea var.capitata L.,f. rubra L. (Fam. Brassicaceae)

In engleza - red cabbage ; germana - rotkohl ; franceza - chou rouge

Importanta culturii.

Se utilizeaza in stare proaspata la prepararea mancarurilor, in amestec cu varza alba si pentru muraturi datorita culorii deosebite.
Capatanile de varza contin glucide, protide, vitamine si saruri minerale in cantitati aproximativ egale cu cele de varza alba. Consum excesiv poate fi daunator organismului datorita continutului mare in antociani. Are o rezistenta buna la pastrare, deci se poate consuma in stare proaspata si in timpul iernii fara probleme.

Origine si raspandire.

Varza rosie are origine comuna cu varza alba, provenind din aceiasi specie salbatica. A fost luata in cultura odata cu varza alba si in prezent este raspandita in cultura in toate zonele de pe glob. Se cultiva pe suprafete mai mici decat varza alba datorita ponderii mai reduse in alimentatie.

Particularitati botanice si biologice.

In general, particularitatile biologice ale verzei rosii sunt asemanatoare cu cele de la varza alba, dar se deosebeste de aceasta prin culoarea rosie-violacee, datorita pigmentilor antociani care se gaseste in stratul de celule de la suprafata.

Exigente ecologice.

Varza rosie, avand origine comuna cu varza alba, are cerinte asemanatoare fata de factorii de vegetatie. Are rezistenta mai buna fata de temperaturile scazute, in faza de capatana suportand temperaturi negative de -3...-5 pana la -8 grade celsius.

Cultivare.

Comparativ cu varza alba sortimentul este mai redus, fiind raspandite in prezent urmatoarele :Cap de negru - soi tardiv (140 - 150 zile), cu capatani de forma conic inversa, culoare rosie-violacee inchisa, cu greutate medie de 1-2 kg, avand potential de productie de 25-30 tone/ha

Tehnologia de cultura

Tehnologia de cultura se aseamana cu cea de la varza alba.In ambele situatii se produce rasad nerepicat, in rasadnite semicalde sau solarii, pentru cultura de vara si pe strat, in aer liber, pentru cea din toamna. Sunt necesare 300-350grame seminte pentru producerea de rasad pentru un hectar.Varsta rasadului la plantare trebuie sa aiba varsta de 45 zile.
Plantarea rasadurilor are loc in functie de momentul in care vrem sa obtinem productia, respectiv din aprilie pana in prima decada a lunii iunie.
Lucrarile de intretinere sunt ca la varza alba.
Recoltarea are loc in lunile iulie-august, pentru cultura de vara si septembrie-noiembrie, pentru cea de toamna. Productia este de 25-40tone/ha.
Pastrarea se face ca la varza de toamna.
Producerea de seminte la varza rosie se desfasoara ca pentru varza alba.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu