duminică, 25 noiembrie 2012

Papalaul - Physalis peruviana

Papalaul - Physalis peruviana(Fam.Solanacee)


Importanta culturii.

Papalaul isi are denumirea botanica de la termenul grecesc"fisa", adica basica, facandu-se probabil aluzie la forma fructului inconjurat de un caliciu pergamentos.Se cultiva pentru fructul sau, care la maturitate devine galben, roz sau rosu.Bacele, curatate de invelisul caliceal, sunt carnoase, suculente, cu gust dulce -acrisor, placut, bogate in vitamina C si se intrebuinteaza pentru prepararea pastelor, a compoturilor, dulcetii, sau pentru murat.Desi are o mica importanta ca leguma se poate utiliza cu succes ca planta decorativa.


Origine si raspandire.

Este o planta originara din America tropicala si a fost introdusa nu de mult in cultura.In prezent se cultiva pe suprafete rastranse in America, India, Franta, Anglia.

Caractere botanice si biologice.

Papalul este o planta anuala in conditiile tarii noastre, cu o crestere asemanatoare cu cea a ardeiului.Radacina este superficiala.Tulpina este ramificata si atinge inaltimi de 50-60cm chiar si mai mult.Frunzele sunt netede lucioase, lung petiolate, ovale sau romboidale si intregi. Florile de culoare alba, galbena, sau cu striatii rosii, sunt dispuse la subsoara frunzelor. Plantele infloresc dupa 55-65 zile de la semanat si dau primele fructe dupa 120-130 zile de la semanat. Fructul este o baca, de marimi diferite in functie de specie, cu diferite culori.


Exigente ecologice.

Papalaul este foarte pretentios la caldura si la lumina, dar are cerinte moderate fata de apa.

Cultivare.

In cultura se cunosc doar doua varietati.
Papalaul mexican - planta este de talie mare, cu fructe de 30 - 50 mm in diametru, intrebuintate  mai mult pentru prepararea muraturilor.
Papalaul in forma de fraga - planta pitica, cu fructe de 10 - 20 mm in diametru, intrebuintate pentru pregatit paste, compoturi si dulceturi.

Tehnologia culturii.

Este asemanatoare cu a tomatelor.
Papalaul se cultiva prin rasad,pentru obtinerea caruia, se seamana in rasadnite, in februarie martie. Plantele rasar la 25 - 30 zile de la semanat, iar rasadul se repica in ghivece. Plantarea se face pe la jumatatea lunii mai, la distanta de 70 cm intre randuri si la 40-50cm intre plante pe rand.

Dupa recoltare, fructele trebuie scoase din caliciu pentru ca acesta le imprima un gust amar.

Productia obtinuta la hectar = 18 - 20t/ha.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu