duminică, 25 noiembrie 2012

Varza creata - Brassica oleracea L., convar.capitata(L)Alef., var . sabauda L. (Fam.Brassicaceae)

Varza creata - Brassica oleracea L., convar.capitata(L)Alef., var . sabauda L. (Fam.Brassicaceae)



In engleza - savoy cabbage; germana - wirsingkohl; franceza - chou de savoy

Importanta culturii.

Se cultiva pentru capatani care se folosesc in stare proaspata, sub forma de salate sau la prepararea diverselor mancaruri. Prin continutul in vitamine si saruri minerale are aceiasi valoare nutritiva ca si celelalte varietati de varza, remarcandu-se printr-un continut mai redus de celuloza, comparativ cu varza alba.

Origine si raspandire.

Varza creata provine din aceiasi specie salbatica ca si varza alba, fiind raspandita in cultura pe suprafete mai mari in special in vestul Europei. La noi se cultiva pe suprafete relativ mici, in special in jurul oraselor din Banat si Transilvania.

Particularitati botanice si biologice.

Se deosebeste de varza alba prin frunzele puternic gofrate, datorita ritmului inegal de crestere al tesuturilor parenchimatic si nervurilor.
Din aceasta cauza, capatanile sunt mai putin indesate comparativ cu cele de la varza alba. Culoarea frunzelor din rozeta este verde-deschis sau verde-albastrui, in functie de soi.

Exigente ecologice.

In general,varza creata are cerinte asemanatoare fata de factorii de vegetatie cu celelalte varietati de varza.
Fata de temperatura are cerinte moderate. Temperatura optima de crestere si dezvoltare este de 15-18 grade celsius.Plantele tinere rezista pana la -5grade, iar toamna, in faza de capatana, pana la -5...-6grade celsius.
Fata de apa, are cerinte mai mari decat varza alba datorita pierderilor mari cauzate de aspectul gofrat al frunzelor. Capatanile sunt sensibile la crapare, deci in sol trebuie mentinuta o umiditate constanta, in perioada de formare a acestora.

Cultivare.

Sunt recomandate pentru cultura in tara noastra, soiul Marilena si hibridul Famosa F1. Rezultate bune se pot obtine cultivand soiurile Vertus si Aubervilliers ai firmei daneze Daehnfeldt, distribuite de catre SC AGROSEL SRL.

Tehnologia de cultura.

In conditiile specifice climatului de la noi din tara(cu veri calduroase) varza creata asigura rezultate foarte bune numai in cultura de toamna.
pregatirea terenului se face ca pentru cultura verzei albe de toamna.
Rasadul se produce pe strat, in camp, semanandu-se in perioada 20.IV-20.V, folosindu-se 400grame seminte pentru asigurarea necesarului pentru un hectar de cultura.
Plantarea rasadurilor are loc in luna iunie pana in 10-15iulie, la distante de 70-75cm intre randuri si 35-40cm intre plante pe rand.

Recoltarea se face toamna, dupa caderea brumelor. Productia este de 25-30 tone/ha.Producerea semintelor are loc ca pentru varza alba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu