marți, 27 noiembrie 2012

Broccoli - Brassica oleracea L., convar. botrytis L.var. cymosa, Duchesne (1785); sin. var. italica Plench(1808) Fam.Brassicaceae(Cruciferae)

Broccoli - Brassica oleracea L., convar . botrytis L.var . cymosa, Duchesne(1785);sin. var . italica Plench(1808) Fam.Brassicaceae(Cruciferae)



In engleza - broccoli; germana - brokkoli; franceza - broccoli asperge

Importanta.

Se utilizeaza in alimentatie, inflorescentele mai putin compacte, comparativ cu cele de conopida, la prepararea diferitelor mancaruri. Valoarea alimentara este ridicata datorita continutului in glucide, vitamine si saruri minerale.

Origine si raspandire. 

Broccoli are origine comuna cu conopida si este raspandita in aceleasi zone.
Productia mondiala este de aproximativ un mil. tone.
Se cultiva pe suprafete mari, in S.U.A., unde s-a raspandit dupa anul 1925, iar in prezent suprafata cultivata a ajuns la 40 mii ha. Printre tarile mari producatoare de broccoli sunt: Italia, Spania, Marea Britanie, Franta, Belgia, Olanda.
La noi in tara, se cultiva pe suprafete reduse.

Particularitati biologice. 

In general plantele sunt asemanatoare cu cele de conopida, exceptie facand inflorescenta, care este mai rasfirata, putin compacta si usor desfacuta. Culoarea inflorescentei este verde, dar sunt unele soiuri cu inflorescenta violeta sau galben-verzuie.

Exigente ecologice.

Cerintele fata de factorii de vegetatie sunt in general asemanatoare cu cele de la conopida.
Temperatura optima de vegetatie este de 20-24 grade celsius, inainte de aparitia inflorescentei si 15-18grade in perioada de formare a acestora. Temperaturile de peste 20 grade in timpul formarii inflorescentelor grabesc procesul de formare a florilor si astfel, partea comestibila se depreciaza.
Fata de apa, are cerinte ridicate. Plantele reactioneaza negativ atat la lipsa apei din sol cat si la excesul de apa, prin deteriorarea calitatii partii comestibile.
Prefera solurile fertile, bine dezvoltate dar cu capacitate buna de retinere a apei, cu pH-ul intre 6,8-7,5. Plantele de broccoli tolereaza solurile usor saraturate.
Nutritia minerala. Pentru o tona de produs comercial plantele extrag din sol 1,8-4,9kg N, 0,5-1kg P2O5 si 5,4-10kg K2O

Cultivare.

La noi in tara, se cultiva hibridul Flash. Foarte bine se comporta in cultura, fiind recomandati pentru cultura in camp, hibrizii olandezi: Fiesta F1- pentru culturi timpurii si Kermit F1-pentru culturi timpurii de toamna.
Pe plan mondial exista o gama foarte variata de soiuri si hibrizi F1,  avand inflorescente de marime si culoare diferita: Dandy Early, Neptune, Marathon, Shogun, Pollux, Aikido.

Tehnologia de cultura.

In tarile mari producatoare de broccoli, se cultiva in camp cat si in sere si solarii. Tehnologia de cultura este asemanatoare cu cea de conopida.

Cultura in camp.

Se poate realiza primavara sau toamna. La cultura timpurie pentru a preveni efectul nefavorabil al temperaturilor mai reduse asupra plantelor, prin provocarea infloririi anticipate, se recomanda protejarea culturii cu adaposturi joase tip tunel.

Pentru cultura timpurie.

Rasadul se produce in rasadnite calde, incepand din luna martie. Se folosesc 300-350 grame samanta pentru un hectar de cultura. Rasadul se planteaza in prima decada a lunii aprilie la distante 70-75/25-30cm.

Pentru cultura tarzie.

Rasadul se produce pe strat, in camp, semanandu-se la inceputul lunii mai, plantarea avand loc in luna iunie, la distante de 70-75/30-35cm.
In tarile din vestul Europei se practica si culturi cu desimi mari, cu 20plante /m2, pentru a obtine inflorescente mici care sunt destinate conservarii prin congelare. In acest caz se planteaza la 25-30cm intre randuri si 15-20cm intre plante pe rand.
Lucrarile de intretinere sunt aceleasi cu cele aplicate la conopida, cu mentiune ca nu sunt necesare masurile de protejare a inflorescentelor de lumina.
Recoltarea se face in momentul cand inflorescentele s-au dezvoltat suficient, sunt relativ compacte, inainte de deschiderea bobocilor florali. Se recolteaza manual prin mai multe treceri, deoarece dupa recoltarea inflorescentelor principale, apar noi inflorescente mai mici. Inflorescentele se taie cu o portiune de tulpina de 10-15cm. 
Dupa recoltare trebuie sa se acorde atentie deosebita pastrarii deoarece perisabilitatea este mult mai mare comparativ cu conopida. Astfel la temperaturi de 15-20 grade celsius se depreciaza calitativ in 2 zile. La o temperatura de 10 grade se poate pastra cateva zile fara deprecieri semnificative. Pastrarea in stare proaspata nu poate depasi 2-3 saptamani nici in depozite cu atmosfera controlata (temp.scazuta, <5* C, concntratie sporita de CO2, 5-10%).Pastrarea mai indelungata poate fi posibila numai in stare congelata.
Productia este de 10-12 tone/ha (40% din inflorescentele principale) la cultura timpurie si 20 t/ha (60% din inflorescntele principale) pentru cultura de toamna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu